Duurzaamheid en ketenbeheer
Nederlands bier: duurzame productie van een natuurproduct
De biersector is van oudsher onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Voor het brouwen van bier, een natuurproduct van water, brouwgerst, hop en gist zijn onze leden afhankelijk van een gezonde agrarische sector en schoon water.
Om de beschikbaarheid en de kwaliteit van deze grondstoffen te borgen, zetten brouwers zich in om de bierketen op een positieve manier te beïnvloeden. Zij doen dit bijvoorbeeld door duurzaam beheer van waterstromen en verduurzaming van gerstteelt. Maar ook op het gebied van hernieuwbare energie, hervulbare verpakkingen en hoogwaardig hergebruik van reststromen lopen brouwers voorop. Het sluiten van kringlopen is voor brouwers een tweede natuur en hiermee levert de brouwsector een positieve bijdrage aan de totstandkoming van de circulaire economie waar op dit moment zowel nationaal als internationaal naar gestreefd wordt.
Doelstellingen 2020: samen met ketenparters onze footprint verder verlagen
Uit dit onderzoek blijkt dat de milieu-footprint van Nederlands bier voor meer dan 50 procent buiten de productielocatie ligt. Daarom is essentieel om nauw samen te werken met partners in de hele keten op de footprint verder naar beneden te krijgen. We hebben daarom zowel doelstellingen opgesteld voor verduurzaming op de brouwerijterreinen zelf, maar ook voor het transport, verpakkingen en grondstoffen die gebruikt worden voor het brouwen bier. In onderstaand filmpje is te zien welke doelstellingen leden van Nederlandse Brouwers voor 2020 hebben gesteld.