Nederlandse Brouwers

Bruine Nederlandse Retourfles (BNR)

Algemeen

Een groot deel van het bier op de Nederlandse markt wordt aangeboden in de hervulbare standaard bruine glazen statiegeldfles van 30 cl of 50 cl. De officiële naam van deze fles is de 30 cl (of 50 cl) Bruine Nederlandse Retourfles, oftewel de BNR. De BNR is in de jaren tachtig door de bierproducenten ontwikkeld als een gezamenlijke retourfles van zeer hoge kwaliteit. Het model BNR is door Nederlandse Brouwers geregistreerd. Nederlandse Brouwers is ook nu nog eigenaar van de auteursrechten op de fles.
 
Om de continuïteit en de kwaliteit van de gehele gezamenlijke BNR flessenpool te waarborgen, heeft Nederlandse Brouwers een aantal regels opgesteld voor de productie, verkoop en het gebruik van de BNR. Iedereen die de BNR wil produceren, verkopen en of gebruiken is gehouden aan deze regels.
De kwaliteit van de BNR is erg belangrijk. De fles kan namelijk veelvuldig opnieuw gevuld en in de markt worden gezet en krijgt dus veel te verduren. De fles kan wel zo’n 40 keer de ronde maken van brouwerij, winkel, consument, statiegeldautomaat, terug naar de brouwerij voor een schoonmaak en vulsessie.  Het is dan ook belangrijk dat de fles zelfs na 40 keer gebruiken nog steeds net zo sterk is als een nieuwe fles. Nederlandse Brouwers stelt daarom strenge kwaliteitseisen aan de fles.

Bijzonderheden BNR fles

  1. Inhoud 30 cl (of 50 cl)
  2. Stevig glas: 1,4 mm dik
  3. UV licht werende bruine kleur
  4. 207 mm hoog

Poolwerking

De BNR flessenpool is jaren geleden opgericht als uniforme flessenpool voor alle brouwerijen in Nederland. Een standaardfles was het antwoord op de hoge kostenpost voor brouwerijen voor aanschaf van steeds nieuwe flessen alsook voor het gebruik en vooral retourneergemak voor de consument.

Het voordeel van de BNR is dat de consument de fles in iedere willekeurige supermarkt die bier in BNR-flessen verkoopt kan inleveren, ook wanneer het betreffende merk bier niet in die supermarkt wordt verkocht. Deze statiegeldflessen worden dan gewoon in een krat van een andere gebruiker van de BNR fles gestopt. De brouwer krijgt zijn kratten retour, gevuld met lege BNR-flessen waarop etiketten van eigen merken of van andere merken staan. In de brouwerij worden de oude etiketten verwijderd en wordt de fles grondig gereinigd en gecontroleerd op mankementen. Vervolgens wordt de schone, goedgekeurde fles opnieuw met bier gevuld. Op deze manier blijven bijna alle BNR-flessen in omloop en hoeven er niet steeds nieuwe gebruikt te worden.
 
Iedere brouwerij in Nederland kan in principe gebruik maken van de BNR, maar moet hiervoor vooraf wel toestemming vragen aan Nederlandse Brouwers. Wanneer een brouwerij akkoord gaat met de voorwaarden die gesteld worden (vooral kwaliteitseisen en eisen voor het behoud van de pool), wordt over het algemeen altijd toestemming verleend.

Kwaliteit

De BNR is ontwikkeld als een kwalitatief hoogwaardige retourfles waardoor de fles tot veertig keer opnieuw kan worden gevuld en gebruikt. Pas als de fles breekt, glasschade, technische mankementen of duidelijke visuele mankementen heeft, wordt deze uit de roulatie gehaald. Lees verder

Gebruikerslicentie

Iedereen die de BNR fles wil gebruiken moet daarvoor de gebruikerslicentie hebben ondertekend. In deze licentie staan de eisen die Nederlandse Brouwers stelt aan de gebruikers van deze standaardfles over onder andere de kwaliteit van nieuw aan te kopen flessen en het gebruik binnen de pool. Lees verder

Verkooplicentie

Iedere glashandelaar die de BNR fles wil verkopen aan brouwerijen moet daarvoor de wederverkooplicentie hebben ondertekend. In deze licentie staan de eisen die Nederlandse Brouwers stelt aan de glashandelaren die de BNR fles verhandelen. Deze voorwaarden richten zich met name op de kwaliteit van de nieuw aan te kopen flessen en op de eis dat verkoop alleen mag aan brouwerijen die de gebruikerslicentie hebben ondertekend. Lees verder

Statiegeld

Een goedwerkend statiegeldsysteem is essentieel voor het behoud van de retourflessenpool. Een heldere statiegeldregeling is, om de gewenste duurzaamheidseffecten te behouden, gebaat bij duidelijkheid en uniformiteit voor brouwers, importeurs, verkopers en met name ook consumenten. De artikelen over statiegeld zijn in de Gebruikerslicentie voor de BNR. Lees verder