Gelukkig gaat het overgrote deel van de Nederlandse jongeren goed om met alcohol.
Bier is een prachtig en heerlijk natuurproduct, maar je moet het wel met mate drinken. Geniet daarom van een glas bier en schiet niet door in excessen. Een associatie die snel wordt gelegd wanneer het over alcohol en jongeren gaat. Gelukkig gaat het overgrote deel van de Nederlandse jongeren goed om met alcohol. Uit een recent Europees onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)) blijkt namelijk dat Nederlandse jongeren tussen de 11-15 jaar tot de matigste drinkers van alle Europese jongeren behoren. Daarnaast toont de Gezondheidsenquête van het CBS 2013 dat jongvolwassenen tussen de 16 en 20 jaar in de loop der jaren steeds minder alcohol drinken. Het aantal zware alcohol drinkers in deze leeftijdsgroep is in de periode 2012-2013 zelfs met 24% gedaald. Tevens is het aantal niet-drinkers tussen de 12 tot 16 jaar gestegen van 75,3%naar 80,7%.
Je hoeft natuurlijk geen arts te zijn om te weten dat alcohol niet geschikt is voor kinderen onder de 18 jaar. Wij zijn hier ook heel duidelijk over: ‘Geen 18, geen alcohol’. Tegelijkertijd herinneren we allemaal onze eigen tienerjaren; een tijd die in het teken staat van eropuit trekken, ontdekken en experimenteren op allerlei vlakken, veelal gevoed door sociale druk van leeftijdsgenootjes. Voorlichting over matige alcoholconsumptie onder jongvolwassenen en geen alcoholconsumptie onder de 18 jaar, is dan ook van groot belang.
Veel jongeren zijn erg blij als ze de leeftijd van 18 jaar bereiken want dan mogen ze opeens van alles. Zo mogen ze een rijbewijs halen, ze mogen stemmen en ze mogen zelf alcohol kopen en drinken in het openbaar. Veel jongeren zien dit laatste als een vrijbrief om helemaal los te gaan. Echter, hoe langer het eerste gebruik van alcohol wordt uitgesteld hoe beter. Met 18 jaar zijn de hersenen nog niet volgroeid, dat duurt nog een aantal jaren. Wie voor het eerst alcohol drinkt, moet er rekening mee houden dat het lichaam niet gewend is aan alcohol. Je hebt zelf nog geen idee wat alcohol met je doet. Het advies is om niet meer dan af en toe een glas te drinken.
De Gezondheidsraad geeft het advies: maximaal 1 glas alcohol per dag voor een volwassen vrouw en voor een volwassen man. Als je geen alcohol drinkt, laat dit dan zo en ga niet drinken voor je gezondheid. Het is niet de bedoeling dat de standaardglazen van door de week worden opgespaard voor het weekend. Zorg ervoor dat alcohol geen gewoonte wordt door niet elke dag te drinken.
Het is goed als ouders ook thuis, op ongedwongen wijze, met hun kinderen in gesprek gaan over alcohol.
Om verantwoorde bierconsumptie onder jongeren te stimuleren, ondernemen de brouwers diverse activiteiten. Zo gebruiken alle brouwers de ‘Geen 18, geen alcohol’ slogan in hun reclame-uitingen. Ook hebben we in december 2014 de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland in de BOB campagne met 3 jaar verlengd. En in september 2016 hebben we samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de campagne 18 jaar? Bewijs 't maar! gelanceerd. Daarnaast kijken we hoe we ouders kunnen versterken in hun voorbeeldfunctie als opvoeder. Want we beseffen maar al te goed dat tieners iets verbieden vaak tot het tegenovergestelde effect leidt. Toch is het goed als ouders ook thuis, op ongedwongen wijze, met hun kinderen in gesprek gaan over alcohol.
Als brouwers hebben we gesprekken met ouders en opvoeders georganiseerd om te peilen wat ze nodig hebben om hun kinderen op een verstandige én prettige manier met alcohol te leren omgaan. Hierin kwam onder meer naar voren dat ouders behoefte hebben aan meer en betere productinformatie. Op basis hiervan hebben we als brouwers besloten om - naast het al aanwezige alcoholpercentage - de ingrediëntendeclaratie en voedingswaarde op het etiket te vermelden.
Als opvoeder blijk je bepalend te zijn voor het drinkgedrag van je eigen kinderen.
‘Nee dank u, ik heb genoeg gedronken’ is dan niet alleen goed voor jou, maar je voedt tussen neus en lippen ook nog eens op. Geen beter voorbeeld dan twee zogenaamd kibbelende ouders in de auto die met elkaar overleggen wie er die avond ‘de Bob’ is.
Alcohol op een minder logisch moment van de dag zien, is voor kinderen niet goed. Hoe hypocriet het ook voelt, maar het heeft nut om die flessen en glazen na een feestje op te ruimen en even een lapje over die tafel te halen.
Net zoals veel volwassenen moeilijk weerstand kunnen bieden tegen ‘joh, neem er nog een!’ geldt dat ook voor jouw kind dat de wereld aan het ontdekken is. Je moet stevig in je schoenen staan om daar weerstand aan te bieden, maar het is niet onmogelijk. Eén van de trucs om met groepsdruk om te gaan, is vooraf een afspraak met jezelf maken. Vanavond niet meer dan een biertje omdat... Oké, het zal wat training vragen om deze truc onder de knie te krijgen. Maar hij werkt honderd keer beter dan door iemand anders grenzen en regels opgelegd te krijgen. Zeker als je al achttien bent...
Als het gaat om voorlichting gebruiken alle brouwers de ‘Geen 18, geen alcohol’ slogan in hun reclame-uitingen. Ook hebben we in december 2014 de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland in de BOB campagne met 3 jaar verlengd. Belangrijke bijdragen die we in de komende jaren nog verder zullen uitbreiden om de positieve trend onder alcohol en jongeren nog meer te laten groeien.
De brouwers hebben een aantal succesvolle projecten opgestart en uitgevoerd. Bekijk de best pratices over het matigen van alcoholgebruik.