Alcoholvrij en alcoholarm bier
De consumptie van alcoholvrij en - arm bier stijgt al jaren. De verkoop is sinds 2010 vervijfvoudigd. 1 op de 14 biertjes die verkocht worden in Nederland zijn inmiddels alcoholvrij. Naast alcoholvrij bieren stijgt ook het aanbod aan laagalcoholische (speciaal)bieren met 2 a 4% alcohol. Brouwers spelen hiermee in op de behoefte van de consument om verantwoord om te gaan met alcohol en af en toe ook te kiezen voor een mooi speciaalbier, maar dan met minder alcohol.
Maar wat is nu precies het verschil tussen 0.0% bier en alcoholarm bier?
Wat zijn de regels voor alcoholvrij bier?
Voor de in Nederland gebrouwen alcoholvrij en alcoholarme bieren gelden de volgende regels:
- Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten.
- Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
- Er wordt ook wel eens gesproken over alcoholarm bier. Volgens de wet moet een alcoholarm bier, dat in Nederland is geproduceerd meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol mag bevatten.
- In andere Europese landen gelden andere normen. Zo mag alcoholvrij bier gebrouwen in Duitsland en België tot 0,5% alcohol bevatten en in Spanje zelfs 1,2%. Deze bieren worden ook verkocht op de Nederlandse markt, waarbij op het etiket staat vermeld dat het 'alcoholvrij bier' is. Advies is om altijd het vermelde alcoholpercentage op het etiket te checken.