Wat wil het ministerie in het accijnssysteem wijzigen?
Het kabinet wil de maatstaf van heffing van bieraccijns veranderen door over te stappen van het huidige systeem (Plato) naar een systeem gebaseerd op het alcoholgehalte van het bier.
Waarom deze wijziging?
Het kabinet wil dit omdat dit voor de Douane een vereenvoudiging zou zijn en het Plato-systeem consumenten toch niets zegt. Het ministerie verdedigt deze wijziging door te zeggen dat het andere systeem de voorkeur van de Europese Commissie heeft en de helft van de Europese lidstaten dit systeem ook al gebruikt. De andere helft gebruikt dus nog gewoon Plato en met name traditionele biermarkten als België en Duitsland!
Wat zijn de gevolgen?
Het ministerie zegt dat de wijziging van het accijnssysteem voor bier niet leidt tot een accijnsverhoging. Nederlandse brouwers bestrijdt dit. Uit een onderzoek van EY in opdracht van Nederlandse Brouwers blijkt namelijk dat de overstap leidt tot een verhoging van de accijnzen met 5% op macroniveau. Voor sommige brouwerijen kan dit nog veel hoger uitvallen, tot wel 25%. Het ministerie maakt een glas of flesje bier dus duurder.
Hoeveel wordt een glas of flesje bier duurder?
De verhoging varieert afhankelijk van het alcoholpercentage in het bier. Hoe meer alcohol, hoe hoger de accijnsstijging.
Is dit de enige verandering?
Kleine brouwerijen met een productie tot 200.000 hl bier krijgen op dit moment een korting op de te betalen accijns van 7,5%.Het kabinet wil dit verlaagde accijnstarief afschaffen.
Wat vindt Nederlandse Brouwers?
Nederlandse Brouwers is tegen een verhoging van de accijns op bier. Niet vandaag, niet morgen en niet tijdens de gehele kabinetsperiode. Als het accijnssysteem gewijzigd moet worden is dat prima, maar dan wel zonder dat de accijnzen ook verhoogt worden. Budgettair neutraal is 0% en geen 5%!
Wat kun jij doen?
Alle bierbrouwers van Nederland hebben jouw steun nodig. Den Haag neemt nu al een grote slok uit jouw glas bier, laat ze niet nog eens een extra slok nemen! Teken de petitie op www.stopextrabierbelasting.nl