In een rapport van het Umweltinstituut München dat op 25 februari 2016 is gepubliceerd staat dat 14 Duitse biermerken sporen van het gewasbestrijdingsmiddels glyfosaat bevatten.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), de Duitse voedsel- en warenautoriteit, verklaart in een persbericht dat de hoogst aangetroffen waarde van glyfosaat (30 microgram/liter) heel laag is. De hieruit resulterende opnamehoeveelheid van een volwassen persoon (60 kg lichaamsgewicht) ligt zelfs meer dan 1000 maal lager dan wat momenteel wordt beschouwd als schadelijk voor de gezondheid. Om een schadelijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, dient een volwassene volgens het BfR 1000 liter bier per dag drinken. Ook de Duitse Minister van Landbouw verwijst hiernaar in een verklaring vanochtend. Lees het persbericht van de BfR.
De Deutscher Brauer-Bund, de branchevereniging voor Duitse brouwers, heeft vanmiddag in een persbericht inhoudelijk gereageerd op het onderzoek.
Bier wordt gebrouwen met gebruik van 4 natuurlijke ingrediënten: gerst, water, hop en gist. Nederlandse brouwers hanteren hoge standaarden als het gaat om de volksgezondheid. Alle ingrediënten in bier worden door de brouwers zorgvuldig gecontroleerd volgens de Europese en Nederlandse richtlijnen. Hierbij wordt getest op tal van stoffen. De ingrediënten die vervolgens in het brouwproces worden gebruikt voldoen hiermee aan strenge Europese en Nederlandse wetgeving, waaronder ook de wetgeving van glyfosaat. Het is dus volkomen veilig om het Nederlandse bier te drinken, mits het verantwoord en met mate wordt geconsumeerd.
Enkele Nederlandse mouterijen geven aan dat bij de teelt van brouwgerst, getest wordt op veel verschillende pesticiden. Op glyfosaat wordt echter niet getest, omdat dit middel niet wordt gebruikt bij de teelt van brouwgerst. Wanneer glyfosaat wordt ingezet bij de teelt van brouwgerst, wordt het gerst dusdanig aangetast dat het niet meer mogelijk is voor het gerst om te ontkiemen. Hierdoor kan het gerst niet worden gebruikt bij het brouwproces.