Bij het brouwen van alcoholvrij bier worden dezelfde ingrediënten gebruikt als bij alcoholhoudend bier, namelijk: water, graan, hop en gist. De meest gangbare brouwmethodes zijn:
Gist is bepalend voor het koolzuur, het alcoholpercentage en de smaak van bier. Om bier zonder alcohol te brouwen wordt tijdens het brouwproces speciale gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces vlak voor de vergisting van de gistcellen in alcohol af te breken, ontstaat bier zonder alcohol.
Een andere methode voor het brouwen van alcoholvrij bier is destilleren. Hierbij wordt het bier gebrouwen met alcohol en wordt tijdens het brouwen door middel van verhitting het alcohol weer verwijderd. Door verhitting verdampt niet alleen de alcohol, maar gaan ook aroma’s verloren. Om de smaak van het 0.0% bier te behouden, wordt tijdens de destillatie de aroma’s uit het brouwsel gehaald en later weer toegevoegd.
Door het filteren van bier tijdens het brouwproces kan alcohol uit bier worden gescheiden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een membraan waarmee het bierbrouwersel wordt geperst. Dit is een kostbaar en lang proces en wordt daarom minder gebruikt door brouwers.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je een bier alcoholvrij noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0,0% alcohol in het bier zit.
Een alcoholarm bier dat in Nederland wordt gebrouwen, mag volgens de wet meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol bevatten. Naast alcoholvrij bieren is er tegenwoordig ook een groeiend aanbod aan laagalcoholische (speciaal)bieren. Deze bieren bevatten tussen de 2 à 4% alcohol.
Overigens gelden in andere landen andere normen. Deze buitenlandse bieren worden ook verkocht op de Nederlandse markt, waarbij op het etiket staat vermeld dat het 'alcoholvrij bier' is, terwijl deze bieren meer dan 0,1% alcohol bevatten. Advies is om altijd het vermelde alcoholpercentage op het etiket te checken.